Sobota, 13 dubna, 2024

Buy now

- Komerční sdělení -spot_img

Výše exekučních srážek z důchodů se od 1. ledna 2022 změní

Výše exekučních srážek z důchodů se od 1. ledna příštího roku změní. Na rozdíl od minulých let, kdy se srážka při zvýšení důchodu zvyšovala, po přepočtu od 1. ledna 2022 se srážka některým důchodcům sníží nebo se srážky přestanou provádět. Důvodem propočtu je nejen zvýšení důchodu, ale také změna základní částky, kterou nelze z důchodu srazit na úhradu některých pohledávek. Informovala o tom Sociální pojišťovna (SP).

Snížení částky exekučních srážek se týká důchodců, kterým se z důchodu provádějí srážky na úhradu nepřednostních pohledávek nebo pohledávek výživného na nezletilé dítě.

Pokud jde o nepřednostní pohledávku, základní částka se zvyšuje z dosavadních 218,06 eura na 305,28 eura, což je 140 % životního minima. Na každou osobu, které pobíratel důchodu poskytuje výživné, mu musí zůstat dalších 50 % z této částky, čili 152,64 eura měsíčně. K základní částce na povinného se připočte zvýšení na vyživovanou osobu.

Změna se týká i příjemců důchodů, kterým se provádí srážka na úhradu pohledávky výživného na nezletilé dítě. Základní částka na povinného zůstává nezměněna a činí 91,58 eura. Zvyšuje se však základní částka na vyživovanou osobu, která se připočítává k základní částce na povinného, ​​a to na 76,32 eura měsíčně ze současných 38,15 eura.

Důchodcům, kterým se provádí srážka z důchodu na nepřednostní pohledávku nebo na výživné nezletilé dítě a pokud se tedy základní částka zvyšuje na vyživovanou osobu, se po přepočtu částka srážky sníží nebo se srážky přestanou provádět.

SP v lednu 2022 zašle všem důchodcům, kterých se to týká, písemnou informaci o snížení jejich exekuční srážky nebo o ukončení exekučních srážek.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články