Pátek, 22 března, 2024

Buy now

- Komerční sdělení -spot_img

2022: Posílí euro vůči dolaru?

V září 2021 byla obchodní bilance USA v schodku 80,9 miliardy USD, oproti schodku 62,6 miliardy USD v září loňského roku. Někteří komentátoři považují prohlubování obchodního deficitu za hrozivé znamení pro příští směnný kurz amerického dolaru vůči hlavním měnám.

Pro většinu ekonomických komentátorů je klíčovým faktorem při určování směnného kurzu saldo obchodního účtu. V tomto duchu obchodní deficit oslabuje cenu domácích peněz v přepočtu na zahraniční peníze, zatímco obchodní přebytek směřuje k posílení ceny. Podle této logiky, pokud země více vyváží než dováží, dochází k posílení relativní poptávky po jejím zboží, a tím i po měně, takže cena místních peněz v přepočtu na cizí peníze se pravděpodobně zvýší. Naopak, když je dovoz větší než vývoz, poptávka po měně země je relativně menší, takže cena domácích peněz v přepočtu na zahraniční peníze by měla klesat.

Podobně, pokud jsou všechny ostatní beze změny, ale z nějakého důvodu dojde k náhlému zvýšení poptávky cizinců po měně země, posílí to směnný kurz vůči jiným měnám. Pokud však dojde k náhlému poklesu poptávky cizinců po měně země, oslabí to směnný kurz vůči jiným měnám.

Je tento způsob myšlení správný?

Předmětem směnného kurzu je cena jedněch peněz v přepočtu na jiné peníze. Směnný kurz daných peněz s ohledem na něco je množství peněz zaplacených za jednotku něčeho. Případně můžeme říci, že cenou něčeho je množství peněz zaplacených za to. Množství peněz zaplacených za něco je kupní síla peněz s ohledem na něco.

Pokud se nabídka peněz zvýší, kupní síla peněz vzhledem k dané zásobě zboží se oslabí, protože nyní připadá na zboží více peněz. A naopak pro danou zásobu peněz zvýšení produkce zboží znamená, že na jednotku peněz nyní připadá více zboží. To znamená, že pokud všechny ostatní zůstane zachovány, kupní síla peněz vzhledem ke zboží se posílí.

Přibližme si to na příkladu. Daný koš zboží se v USA vyměňuje za jeden dolar a tentýž košík zboží se v Evropě vyměňuje za dvě eura. To znamená, že kupní síla jednoho dolaru je tento koš zboží v USA. Znamená to také, že kupní síla dvou eur je tento koš zboží v Evropě.
Z toho můžeme vyvodit, že za stejných podmínek směnný kurz mezi americkým dolarem a eurem bude jeden dolar za dvě eura. Jakákoli odchylka směnného kurzu od úrovně diktované kupní silou měn uvede do pohybu korekční síly.

Předpokládejme, že v důsledku obchodního přebytku USA a následného relativního zvýšení poptávky po amerických dolarech byl směnný kurz stanoven na trhu na jeden dolar za tři eura. V tomto případě je dolar nadhodnocen z hlediska jeho kupní síly oproti kupní síle eura.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články